21. prosinca 2012

Hrvatska na kraju 2012. – što nas očekuje u 2013.?

Duis mollis eros id nisl consectetur varius. Nam in lacinia ex. Praesent eleifend egestas mi ullamcorper ullamcorper. Proin congue, magna id convallis porttitor.

U organizaciji Akademije za politički razvoj u Zagrebu je 21. i 22. prosinca održana konferencija „Hrvatska na kraju 2012. – što nas očekuje u 2013.?“. Konferencija, koja je okupila više od 90 članova Akademije te dvadesetak panelista, održana je uz potporu Vijeća Europe.


Svrha konferencije bila je napraviti kvalitetan, sustavan i sadržajan pregled događanja koja su obilježila 2012. te predvidjeti što je u Hrvatskoj, ali i svijetu, moguće očekivati u 2013. godini. Naglasak je stavljen na dosadašnji rad Vlade, trenutno stanje u gospodarstvu i pravosuđu, kao i na skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju.


Konferenciju je u petak, 21. prosinca, otvorila predsjednica Upravnog odbora, gđa. Ana Brnčić, nakon čega je započela panel rasprava pod nazivom „Što nam ostavlja 2012.?“. U raspravi su sudjelovali (abecednim redom prezimena) g. Ivica Đikić, glavni urednik tjednika Novosti, g. Anto Mikić, glavni urednik Hrvatskog katoličkog radija, te g. Darko Polšek, komentator T-portala, a raspravu je moderirao g. Petar Štefanić s HRT-a. Iako su komentatori i članovi Akademije o događanjima u 2012. godini govorili u pretežno negativnim tonovima, kao pozitivna „ostavština“ 2012. istaknuta je višemjesečna kulturna promidžba Hrvatske u Francuskoj „Croatie, la voici“.


Subotnji program započet je raspravom „Gospodarski izgledi za 2013.: nastavak krize?“ na kojoj su govorili (abecednim redom prezimena) g. Goran Marić, predsjednik Odbora za financije Hrvatske demokratske zajednice, g. Igor Rađenović, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora, g. Hrvoje Stojić, glavni analitičar u Hypo Alpe Adria Bank, te g. Zvonimir Viduka, direktor ALTPRO d.o.o. Raspravu je moderirala gđa. Željana Buntić-Pejaković iz splitske udruge Cenzura plus. Zaključak rasprave bio je da iako će se kriza nastaviti i u 2013. godini, valja intenzivirati i ubrzati napore koji se čine za izlazak iz krize, posebno u pogledu pokretanja investicijskog ciklusa i nastavka strukturnih reformi.


U raspravi „Korak do cilja: jesmo li spremni za 1. srpnja 2013.?“ otvorena su brojna pitanja vezana uz integraciju Hrvatske u EU – od mogućnosti i izazova koja donosi ulazak na jedinstveno tržište, do mogućih političkih prepreka do postizanja cilja. U raspravi su sudjelovali (abecednim redom prezimena) g. Vinko Dumičić, direktor Dumičić poslovnog savjetovanja d.o.o.,  g. Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, g. Daniel Mondekar, predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora, te g. Domagoj Račić, direktor Mreže znanja. Raspravu je moderirao g. Dragan Nikolić s HRT-a.


Poslijepodnevni dio programa nastavljen je s raspravom pod nazivom„Kvaka 23: imaju li hrvatski građani bolji pravosudni sustav?“ na kojoj su govorili (abecednim redom prezimena) g. Gordan Markotić, pomoćnik ministra pravosuđa, g. Siniša Rodin s Pravnog fakulteta u Zagrebu te g. Kristian Turkalj, bivši pregovarač s EU za poglavlje 23. Raspravu je moderirao g. Tihomir Ponoš iz Novog lista. Iako u raspravi nije postignuto suglasje o tome imaju li hrvatski građani bolji pravosudni sustav zahvaljujući uvjetima postavljenim u Poglavlju 23, zaključeno je da su značajni pomaci ipak učinjeni ako usporedimo stanje hrvatskog pravosuđa na početku procesa i danas. Posao u tom pogledu nije gotov, složili su se panelisti i sudionici konferencije, a važno je osmisliti načine na koje će reforme biti praćene i nakon ulaska u EU.


Konferencija je završena analizom rada Vlade u protekloj godini, ujedno i prvoj godini Vladinog mandata. U panelu pod nazivom „Godinu dana Vlade: pregled (ne)uspjeha“sudjelovali su (abecednim redom prezimena) g. Igor Kolman, saborski zastupnik (HNS), g. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava (SDP), te g. Davor Stier, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora (HDZ). Panel je moderirao g. Mislav Togonal s HRT-a.