< natrag
O AKADEMIJI
TEMELJNE VRIJEDNOSTI
ORGANIZACIJA AKADEMIJE
PREDAVAČI
SELEKCIJA SUDIONIKA
KLUB PRIJATELJA
MEĐUNARODNA SURADNJA
KONTAKT
 
    Okrugli stol "Budućnost Europe: je li EU ključ boljeg života?"
05.12.11.  

Okrugli stol "Budućnost Europe: je li Europska unija ključ boljeg života?" održan je 5. prosinca 2011. u Informacijskom centru EU-a u organizaciji Akademije za politički razvoj.
Panelisti su bili dr. Vesna Pusić, dosadašnja predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, dr. Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB-a, veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj i g. Nadan Vidošević, čelnik Hrvatske gospoedarske komore. Raspravu je moderirala Ana Brnčić, predsjednica UO Akademije za politički razvoj.
“Ulazak u Europsku uniju nema alternative”, zaključila je ovom prilikom buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Istaknula je kako u vrijeme dok se Europa bavi ekonomskom krizom, Hrvatskoj ostaje prostor za djelovanje u ulozi europskog lidera, kroz utjecaj na proširenje Europske unije na susjedstvo.
Da su mir i stabilnost u regiji jedan od najvažnijih uvjeta za napredak naše zemlje, smatra i predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Nadan Vidošević, napominjući kako četiri petine ekonomskih i financijskih odnosa sa svijetom, Hrvatska ima upravo  s Europskom unijom. Također, naglasio je da bi Hrvatska trebala dobro iskoristiti svoj geografski položaj koji drži njezinim najvećim kapitalom.
“Kulturološki i geopolitički Hrvatska pripada Europi”, istaknuo je šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Paul Vandoren, napominjući kako Unija može puno dobiti zahvaljujući položaju Hrvatske, ali i kako sama Hrvatska ima daleko više koristi kao vodeća zemlja u regiji.
Zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić također je naglasio kako, bez obzira na ekonomsku krizu koja trese Europu, Hrvatskoj treba Europska unija, koja svojim sudskim mehanizmima i zajedničkom politikom prema ostatku svjetskoga gospodarstva nudi najbolju moguću zaštitu.
U punoj dvorani Informacijskog centra EU-a, u raspravi su, osim članova Akademije i zainteresiranih građana, sudjelovali i veleposlanici brojnih zemalja.

Raspravu su pratili i mediji. Objavljene priloge pogledajte na stranicama HRT-a i
T-portala.