APR Akademija, kao dio svog sveobuhvatnog obrazovnog programa, nudi izuzetno vrijedan i zanimljiv studentski plan koji je posebno osmišljen za političko obrazovanje i povezivanje mladih studenata i nedavno diplomiranih osoba do 30 godina starosti. 

Ovaj program postoji već od 2014. godine u Zagrebu, a od 2018. godine je proširen i uspostavljena je suradnja s Uredom za informiranje Europskog parlamenta. S obzirom na veliku važnost političke edukacije mladih, APR Akademija je odlučila proširiti svoj utjecaj i pružiti priliku mladima i u drugim gradovima. 

Tako je 2016. godine studentski plan uveden i u Splitu, a već sljedeće godine je dobio priznanje Splitsko-dalmatinske županije za svoj značajan doprinos u edukaciji mladih.

Napredak:

Ovaj studentski program se kontinuirano razvija i unapređuje kako bi pružio što kvalitetnije iskustvo mladim polaznicima. Cilj je omogućiti što većem broju mladih pristup ovakvoj vrsti edukacije te ih informirati o političkim temama i procesima. Kroz interaktivne predavanja, radionice i rasprave, mladi sudionici imaju priliku razviti kritičko razmišljanje, poboljšati vještine komunikacije i argumentacije te se bolje upoznati s političkim sustavom i procesima.

Jedna od ključnih karakteristika APR-ovog studentskog plana je impresivan popis predavača. Polaznici imaju priliku čuti mišljenja i stavove istaknutih političara, kao što su ministri i saborski zastupnici, koji dijele svoje bogato iskustvo iz političkog života. Također, medijski profesionalci, znanstvenici, aktivisti i stručnjaci za EU fondove također doprinose programu svojim znanjem i perspektivama. Ova raznolikost predavača omogućuje polaznicima da steknu široko razumijevanje političkih pitanja iz različitih perspektiva te da razviju kritičko razmišljanje.

APR studentski program

APR-ov studentski program sastoji se od četiri modula koji se provode tijekom određenih razdoblja. Svaki modul je tematski usmjeren i obuhvaća različite aspekte političkog života i javnih poslova. Polaznici stječu znanja o političkom sustavu, strukturama vlasti, procesima donošenja odluka, medijskoj percepciji politike, te praksama i političkim institucijama Europske unije.

Velika prednost APR-ovog studentskog plana je što je pristup njemu otvoren za mlade iz cijele Republike Hrvatske. Preko 170 mladih studenata i nedavno diplomiranih osoba već je uspješno završilo program, a mnogi od njih su nakon završetka formalnog obrazovanja ostvarili značajan napredak u svojim karijerama. Neki su postali mladi stručnjaci i profesionalci u područjima poput medija, nevladinih organizacija i prava.

Stažiranje i rad sa Europskim parlamentom

Posebno istaknuta mogućnost koju pruža APR Akademija polaznicima je jednomjesečno stažiranje u Bruxellesu s pokrivenim troškovima. Ova vrijedna prilika omogućuje nekolicini polaznika da steknu neprocjenjivo iskustvo rada u okruženju Europskog parlamenta i upoznaju se s europskim političkim procesima iz prve ruke. Ova suradnja s uredima hrvatskih eurozastupnika otvara vrata za daljnje povezivanje mladih s političkim svijetom te im omogućuje izgradnju međunarodnih mreža i kontakte.

Nadalje, APR Akademija planira uspostaviti suradnju s civilnim društvom i poslovnim sektorom kako bi se proširile mogućnosti praktičnog iskustva za mlade sudionike programa. Ova inicijativa ima za cilj povezivanje mladih s relevantnim institucijama i organizacijama te pružanje prilika za daljnji razvoj njihovih vještina i znanja.

Sudjelovanje u APR-ovom studentskom planu pruža mladima iznimnu priliku za političko obrazovanje, umrežavanje s relevantnim dionicima te stjecanje praktičnog iskustva u području politike i javnih poslova. Ovaj program osnažuje mlade ljude i priprema ih za aktivno sudjelovanje u političkom životu te im omogućuje da razviju vještine koje su ključne za njihov profesionalni razvoj. Kroz APR-ov studentski plan, mladi stječu temeljno znanje o političkom sustavu, razumijevanje političkih procesa i priliku da izraze svoje mišljenje te da se aktivno angažiraju u društvu.

APR Akademija, sa svojim sveobuhvatnim i kvalitetnim programom, nastavlja pridonositi političkom obrazovanju mladih i priprema novu generaciju mladih stručnjaka i lidera.