Akademija za politički razvoj (APR) i portal Ideje.hr predstavljaju svoj novi podcast, Polifonija. Ovaj serijal podcasta ima za cilj testirati mogućnost dijaloga između neistomišljenika i stručnjaka različitih provenijencija na teme vezane uz politiku i političke procese u širem smislu. Naglasak je stavljen na njegovanje kulture javnog dijaloga te promicanje otvorenosti, samokritike i uzajamnog poštovanja.

Polifonija ima za svrhu prikazati ono što APR prakticira već 18 godina – mogućnost vođenja dijaloga među političkim neistomišljenicima, u kojem se može postići i neočekivano suglasje, ali i gdje se mišljenja mogu potpuno razlikovati. 

“Snažno vjerujemo da politika često podrazumijeva nespojive poglede na istu temu, ali da se ti pogledi mogu izraziti kroz otvorenost, samokritiku i uzajamno poštovanje.”

Također, jedna od njihovih ciljeva jeste da demistificiraju stereotipe oko “bavljenja politikom” i nude slušateljima različite perspektive o politici i javnom prostoru. Ako slušateljima potaknu aktivno i konstruktivno sudjelovanje u javnom prostoru, to će biti veliki uspjeh ovog podcasta i njihovog cilja.

Prva epizoda podcasta Polifonija bavi se temom “Je li politika prljava riječ?”. U ovoj debi epizodi, polaznici aktualne generacije Akademije za politički razvoj, zajedno s gostima, komentiraju ovu centralnu temu. Ovu sjajnu epizodu, moderirala je izvršna direktorica APR-a Ivana Novoselec.

Gosti debi epizode su bili:

  • Zvonimir Glavaš, poslijedoktorand na Katedri za teoriju književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji se bavi postmarksističkim književnim teorijama,
  • Karla Ressler, pravna savjetnica u BAT-u i tajnica Odbora za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku HDZ-a,
  • Josipa Majić Predin, poduzetnica i osnivačica startapa Revuto, Tacit i Teddy The Guardian.

Polifonija je također objavila i drugu epizodu ovog izvanrednog i inspiratinog podcasta,  posvećenom zelenim politikama, energetskoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena. 

U ovoj epizodi istražuju utjecaj zelenih politika na političke opcije globalno, ali posebno u Hrvatskoj. Također, koliko je zelena tranzicija postala floskula te koje su posljedice i troškovi na koje smo spremni kao pojedinci i društvo. Moderatorica ove epizode je Karla Ressler, pravna savjetnica u BAT-u i alumni APR-a

Gosti u drugoj epizodi su njihovi uspješni alumnisti akademije:

  • Dražen Lučanin, vlasnik agencije Punk Rock Dev, član stranke Možemo, predsjednik Vijeća gradske četvrti Črnomerec te zamjenik predsjednika Radne skupine za digitalizaciju Grada Zagreba,
  • Šimun Lončarević iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, magistar strojarstva i filozofije te doktorand na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Podcast Polifonija pruža izvanrednu priliku za slušanje različitih perspektiva i stavova o politici i političkim pitanjima te potiče dijalog i razmjenu ideja među mladim liderima i stručnjacima iz različitih područja. Ovaj inovativan format omogućuje slušateljima da dobiju uvid u kompleksnost političkih procesa i stvaranje povjerenja među različitim političkim akterima.

Stoga, ako tražite način da budete u toku današnjih trendova Hrvatske politike, te naučite nešto novo, ovo je prilika za vas. Pratite Polifonija podcast Akademije za politički razvoj te upoznajte nove ljude i otvorite svoj um za uzbudljive teme i strane političkih nauka!